Grasbrok    |   Grasbalen     |    Luzernebrok    |    Luzernebalen    |     Overige producten   


 

Adres:

Iendrachtsingel 9
9218 PM
Opeinde
Tel: 0512-371256
Fax: 0512-371745
info@grasdrogerij-opeinde.nl

 

 

 

 

 
De Drogerij

De kernactiviteiten binnen de drogerij betreffen het kunstmatig drogen van groenvoedergewassen die worden verwerkt tot brok of baal, die dienen als diervoeder. Het merendeel van de te drogen groenvoeders bestaat uit gras en luzerne.
Groenvoer Opeinde Friesland BV droogt voor ca. 60% gras en luzerne voor opdrachtgevers (zgn. loondrogen). Voor de overige 40% wordt er gras en luzerne ingekocht en gedroogd voor de handel aan derden.
Het gedroogde product wordt zowel in baal als in brok afgeleverd bij de klanten. De brok wordt grotendeels afgeleverd in bulk, maar ook in verpakkingen zoals zakken van 25 kg of in bigbags bestaat tot de mogelijkheden.
 
Droogsysteem

De drogerij beschikt over twee trommeldrooginstallaties. Gehakselde groenvoeders worden in een droogtrommel gedroogd en verder verwerkt tot brok of baal.

Beide drooginstallaties hebben samen een verdampingscapaciteit van ruim 20.000 liter water per uur.
Gemiddeld kan de drogerij zo'n 600.000 kg vers gras in 24 uur verwerken.
Gemiddeld door het seizoen heeft het verse gras een vochtgehalte van 77%.

Het droogprincipe is vrij simpel: het verse groenvoer wordt gedroogd met behulp van hete lucht.

 

 

 

 

 

 

Echter in de praktijk zit er toch nog wel wat werk aan, en komt er enig vakmanschap om de hoek kijken:

Brok

 • het gras komt binnen, het verse aangevoerde gewas wordt gewogen.

 • per partij neergelegd op het grote terrein achter de drogerij. Alle verschillende partijen worden strikt van elkaar gescheiden gehouden. 

 • Vrijwel alle partijen gras verschillen toch enigszins van elkaar, (soort gras, vochtgehalte e.d.) zodat de procesoperator per partij de drooginstallatie steeds iets moet bijsturen om het gewas optimaal te drogen voor een eindproduct van topkwaliteit (kleur, geur,smaak). De procesoperator houdt nauw contact met de laadschopmachinist over welke partij er gedroogd wordt en het soort te drogen gewas.  

 •  

   
  • Met een laadschop wordt het groenvoer in een opvoerbak geschept om vervolgens door een stationaire hakselaar tot stukjes van ca 2-5 cm gesneden te worden.

  • Via een opvoerband wordt het gesneden gewas in de trommel getransporteerd.

  • De grote ventilator aan het einde van de droogtrommel trekt de hete lucht van de over (= voor de trommel) door de trommel heen en droogt daarmee het gewas. Als het gewas eenmaal droog genoeg is wordt het vanzelf uit de trommel gezogen.

  • Als het droge gewas uit de trommel is gezogen en gescheiden van de waterdamp, wordt het naar de hamermolen getransporteerd. Aldaar wordt het gewas compleet fijngemalen tot een poeder. 

  • Met behulp van de bikspersen (KAHL) wordt het poeder na toevoeging van een fractie water geperst tot een mooie harde groenvoerbrok.

   

   

   

   

  Structuurbalen

  Gewassen die niet bestemd zijn voor brok, zoals structuurbalen, zijn de eerste 7stappen gelijk aan de productie van brok maar na stap 7 wordt het droge gewas niet door de hamermolen geleid, maar gaan direct na droging vanuit de trommel door een koelband om vervolgens in balen van ca 425 kg te worden geperst.

  Zoals hierboven beschreven, wordt via de grote ventilator het droge gewas en de waterdamp gescheiden. De waterdamp wordt vervolgens door een groot filtersysteem geleid om het te ontdoen van stofdeeltjes zodat uiteindelijk de schone waterdamp via de pijp de drogerij kan verlaten.

   

  Groenvoer Opeinde Friesland B.V. tel:  +31 (0)512-371256   fax: +31(0)512-371745  e-mail: info@grasdrogerij-opeinde.nl