Grasbrok    |   Grasbalen     |    Luzernebrok    |    Luzernebalen    |     Overige producten   


 

Adres:

Iendrachtsingel 9
9218 PM
Opeinde
Tel: 0512-371256
Fax: 0512-371745
info@grasdrogerij-opeinde.nl

 

 

 

 

 
Luzerne

De grove vezelstructuur voor een goede pens- / darmwerking en een hoog gehalte aan verteerbaar eiwit, dat zijn de belangrijkste redenen waarom luzernebalen vaak in het rantsoen worden opgenomen. Vooral de "snelle" voorjaarskuilen die de laatste jaren worden gewonnen kunnen zeer goed gecombineerd worden met luzernebalen.

Luzerne bevat veel microvoedingsstoffen en heeft een hoog gehalte aan bestendige eiwitten, verteerbare vezels en energie die zorgen voor een veilig, natuurlijk en gezond voer dat gegeven kan worden als hoofdvoer of ter aanvulling van een ander voer.

Luzerne is vanwege haar eigenschappen uitermate geschikt voor koeien, paarden, schapen, geiten en kleinvee.

Onze mooie groene luzernebalen zijn afkomstig van de beste Friese en Groningse kleigronden.

Luzerne kan zowel worden geleverd in structuurbalen van 400 kg als in 6 mm brok.

Luzerne is een vlinderbloemige plant die al meer dan 2000 jaar voor veevoer wordt verbouwd. Luzerne (Herbe Medica) was het voer voor de cavalerie en trekpaarden in de tijd van de oude Grieken en Romeinen en is erkend als een uitstekend groenvoer.

  Van oorsprong komt de plant uit Perzië. Halverwege de 17e eeuw begon men luzerne te verbouwen in Noord-Afrika, waar het de moorse naam  "Alfalfa" kreeg. De naam "Luzerne" is vermoedelijk ontleend aan de vallei van Lucerna in Noord-Italie.

Vergeleken met andere groenvoeders is Luzerne een natuurlijk gezond (kracht)voer met een van de beste bronnen aan hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Luzerne is ook goed te gebruiken als aanvullend voer voor zwakke en herstellende dieren,omdat het licht verteerbaar is.

Luzerne kan vrijwel overal verbouwd worden, het groeit fantastisch in een subtropisch klimaat, maar kan ook goed gedijen op de Nederlandse bodem. Het heeft lange wortels die diep in de grond doordringen zodat het ook uitstekend groeit op de Friese en Groningse zeeklei.

Koeien-paarden-schapen-geiten-kleinvee
Fok, prestatie, melk, vlees of een combinatie daarvan staan bij deze dieren vaak centraal. Voor het beste resultaat dat men met het vee wil bereiken, is goede voeding van belang, omdat dit de gezondheid en groei van de dieren bevordert.

Luzerne bevat veel microvoedingsstoffen en heeft een hoog gehalte aan bestendige eiwitten, verteerbare vezels en energie die zorgen voor een veilig, natuurlijk en gezond voer dat gegeven kan worden als hoofdvoer of ter aanvulling van een ander voer.

Luzerne
Droge stof                      91,3%
Calcium                            1,6%
Fosfor                              0,3%
Olie                                  2,5%
Ruw eiwit                        17,0%
Ruw eiwit verteerbaar     12,8%
Vezels                            25,0%
As                                    9,4%
Energie verteerbaar        10,0 MJ/kg

Mineralen en sporenelementen
Kalk is essentieel voor de structuur van tanden, hoeven en beenderen. Bot bevat tussen 9 en 10% kalk. Kalk is niet alleen van belang voor het skelet, maar is ook onontbeerlijk voor de zenuw-en spierfuncties.

De kalk-fosforverhoudingen in het dier is ongeveer 1,7:1. Vers gras en hooi van gras hebben de zelfde verhouding. Granen, echter hebben een verhouding van 1:6. Zonder kalksupplement gaat het lichaam bij het laatste type voer botkalk verbruiken wat gevaarlijke gevolgen kan hebben.

Luzerne bevat bijna drie keer zoveel kalk als gras en heeft een kalk-fosforverhouding van 5:1. gevoerd in combinatie met granen bevat 1 kilo Luzerne genoeg kalk om het tekort in 2 kilo graan op te vangen, waardoor geen kalksupplement nodig is.
Luzerne is dus een natuurlijke bron van kalk die bijdraagt tot een uitstekend beendergestel en het kalktekort in ander voer opvangt. Het bevat verder het sporenelement kobalt, waardoor dieren hun eigen vitamine B12 kunnen aanmaken.

Eiwitten en aminozuren
Eiwit is noodzakelijk voor ieder lichaamsfunctie.Opgroeiende, drachtige, zogende, zwakke en herstellende dieren hebben zelfs extra veel eiwit nodig. Voor hen is een goed verteerbaar eiwit met een goede balans van aminozuren het beste.

Een grote hoeveelheid laagwaardig eiwit is een verspilling, kostbaar en niet effectief.

Luzerne bevat 17% hoogwaardige eiwitten, dat is meer dan in hooi (8%) en in granen (10,5%);
De verteerbaarheid van eiwit is 75%, dat is beter dan hooi dat 50% verteerbaar eiwit bevat.
Het eiwit is verder uitstekend van kwaliteit door een goede aminozurenbalans.

Vitaminen
Vitaminen zijn nodig voor de complexe chemische reacties in het lichaam.
Grazende dieren hebben in het algemeen geen vitaminesupplement nodig. 
 

Luzerne bevat alle vitaminen voor dieren in veeleisende situaties, waardoor geen extra supplement nodig is naast het hoofdvoer. 

Energie
Energie is essentieel voor alle lichaamsfuncties. Verteerbare plantaardige vezels (suikers, zetmeel uit graan, dierlijke of plantaardige vetten en oliën zorgen voor energie. Te veel plantaardige suikers worden vaak genoemd in verband met koliek en hoefbevangenheid.

Luzerne bevat 4-5% ontsloten plantaardige suikers. Dat is veel minder dan in andere grassoorten (9-13%). De verteerbare vezel geeft een constante energie af zonder dat een snelle en gevaarlijke gisting kan optreden bij het teveel eten van suikers en zetmeel.

Luzerne bevat 50% meer verteerbare energie dan goede kwaliteit hooi, omdat het vroeg geoogst wordt. De hoeveelheid hoofdvoer kan daardoor verminderen.

Spijsvertering
Vezels stimuleren de peristaltische beweging van de darmen, waardoor de voedselrestanten  en het gas, die de darmen dagelijks produceren, verwijderd worden. Bijkomende voordelen van vezels zijn de laxerende werking en de verdunning van makkelijk gistend materiaal en dus verminderde kans op snelle ontwikkeling van een hoge zuurgraad in de endeldarm. Vezels hebben een groot volume en het dier moet er goed op kauwen waardoor het bezig gehouden wordt.

Luzerne wordt geoogst als het nog jong en fris is en de vezels licht verteerbaar zijn. Het bevat verteerbare vezels die een belangrijke bron van energie zijn en een goede darmfunctie verzekeren.

Voederplan
Luzerne is een natuurlijk gezond krachtvoer, dat ook als aanvullend voer gegeven kan worden in combinatie met granen en mengvoer.

Een goed voederplan is heel belangrijk: hoeveelheid en samenstelling van het voer is voor elk dier verschillend in verband met de energiebehoefte.

Kwaliteit

 •    Gezondheidsvoer, omdat belangrijke bestanddelen van het verse product, zoals caroteen, vitaminen, mineralen, verteerbare eiwitten en hoge energiewaarde bewaard blijven;

 •     Bevat 3 keer zoveel kalk als gras;

 •     Sporenelement kobalt aanwezig;

 •     17% hoogwaardige eiwit met een goede aminozurenbalans, 75% verteerbaar;

 •     Bevat alle noodzakelijke vitaminen voor dieren in veeleisende   omstandigheden;

 •     Bevat weinig ontsloten suikers;

 •     Gedroogd volgens speciaal procédé.

 Voordeel

 •     Gezonde veestapel met meer weerstand tegen ziekten, betere vruchtbaarheid, gezond jongvee en lagere ziektekosten;

 •     Gemakkelijk te voeren zonder voerverliezen;

 •     Goede spijsvertering;

 •     Goed voor tanden, hoeven en skelet;

 •     Dieren maken hun eigen vitamine B12 aan;

 •     Goed voor opgroeiende, drachtige, zogende, zwakke en herstellende dieren;

 •     Vitaminesupplement niet nodig, mengvoer vervangen door Luzerne;

 •     Voorkomt koliek en hoefbevangenheid;

 •     Voedingswaarde en smaak blijven bewaard, stof- en schimmelvrij. 

Teelt in eigen beheer
Luzerne wordt met veel zorg in eigen beheer verbouwd. De samenstelling van de voedingsbodem is namelijk heel belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct. Luzerne voorziet in haar eigen stikstofbehoefte doordat de wortelknollen een symbiose vormen met Rhizobium-bacteriën. Bemesting met kunstmest-stikstof is daarom overbodig. Verder worden tijdens de teelt geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Luzerne wordt gemiddeld drie keer per seizoen vlak voor de bloei geoogst.

Drogen
De luzerne-oogst wordt binnen een dag gedroogd volgens een speciaal procédé van 4-5 minuten met temperaturen van 500-700°C. Daarbij wordt het water aan het product onttrokken zodat bederf door schimmel wordt voorkomen. De Luzerne wordt door deze behandeling ook gedeeltelijk gesteriliseerd. Door snelle verwerking blijft de voedingswaarde van het verse product bewaard.

Voedingsadvies
Luzerne is een natuurlijk gezond krachtvoer, dat ook als aanvullend voer gegeven kan worden in combinatie met granen en mengvoer. Een goed voederplan is heel belangrijk: de hoeveelheid en samenstelling van het voer is voor elk dier verschillend in verband met de energiebehoefte. 

 

 

Groenvoer Opeinde Friesland B.V. tel:  +31 (0)512-371256   fax: +31(0)512-371745  e-mail: info@grasdrogerij-opeinde.nl